9 januari 2009

Farmors tunnbröd

En dag tog farmor med oss för att baka hennes goda tunnbröd i bagarstugan i Skansholm. Min bror utbrast tidigt på morgonen när vi samlats hos farmor för att göra degen inför bakdagen "Det här var ju bra att vi fick baka idag farmor!" Farmor muttrar lite "Det hade hellre fått vara igår för då hade det varit över."


Det var ett sjå att bara skriva ner receptet för som många i den äldre generationen så är det här med recept överskattat, man gör som man vill ha det. Så här lyder några delar av receptet:

smält smör av okänd mängd (det var redan smält innan vi kom)
mjölk helst standard mjölk (jag hade naturligtvis köpt ekologisk mellanmjölk som fick farmor att minnas fasorna hon haft med ett ekologiskt mjöl en gång)
ett antal paket jäst
lite sirap
1 tsk salt per liter mjölk + lite till
anis
fänkål
lite mer sirap
brödkryddor
om man vill
mjöl rågsikt, vetemjöl och grahamsmjöl beroende på hur man vill ha det
en handfull hjorthornssalt + lite till

Själva utförandet är en konst där man först kavlar ut med en kavel, slänger över degen till den andra sidan bakbordet med en spatel som säkerligen heter något helt annat. Person nummer två på andra sidan bordet kavlar med en annan sorts kavel för att nagga brödet och sopar sedan av ALLT överblivet mjöl från båda sidor. På en större spatel och in i den vedeldade ugnen där gräddansvarige ser till att det blir perfekt gräddat. Sedan tar man ut det fina brödet och skär upp det i fina bitar.

Detta är alltså hur det borde gå till och förmodligen gör om det istället för mig själv, skotergalne lillebror, Vicke vitlök, Farsan Baloo, farmor och en sovande Tilde hade varit fler antal gummor som inte gjort annat än att baka i hela sitt liv. Nu var det inte det och farmor visste stundtals inte om hon skulle skratta eller gråta. Den fina snittsen där man för in brödet i ugnen slutade ibland med en stor klump inne på hällan, pappa tappade degklumpar på golvet och tydligen så kavlade vi ibland en aning för mycket eftersom det blev hål i brödet. Tillslut insåg hon iallafall att det inte var något annat att göra än att skratta åt hela situationen och efter ett tag fick vi in knycken (tyckte vi). Något vi alla insåg efter dagen (jag vet inte huruvida Tilde insåg detta eller inte) var vilken krutgumma till farmor vi har, för att baka tunnbröd en hel dag är inte det lättaste.

Kram till farmor!

2 kommentarer:

  1. Hej Kära kusin!

    Oj, vad jag skrattade högt när jag läste din beskrivning hur man gör tunnbröd! Det är inte en själ som kommer kunna baka riktigt tunnbröd efter en sån beskrivning. Förblir en hemlighet hur Farmor lyckas. Hon är fantastiskt duktig. Har du visat henne vad du skrivit? Är säker på att hon skulle skratta gott, så där som bara farmor skrattar... tyst, men stängd mun och en hoppande byst. Jag inser ännu en gång att jag måste delta på detta event någon gång. Det är ju historiskt!

    Kram från Pernilla som sitter på kontoret och torkar tårarna efter ett skönt skrattanfall

    SvaraRadera
  2. Hehe precis... hon stod och skrattade precis så när hon tittade på våra färdibakta tunnbröd och trodde ingen såg. Men Vicke såg minsann och kommenterade "Tycker du inte att vi bakar fina bröd farmor" då kisade hon med ögonen och farmorskrattade igen.

    SvaraRadera